Despre Cluj
Cluj-Napoca

Conform recensământului din 2011, 324,576 oameni locuiau în cadrul limitelor orașului, lucru care plasează orașul pe locul doi ca populație în România

Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România. Printre alte instituții, găzduiește cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babeș-Bolyai, cu faimoasa sa grădină botanică.

În 2015, Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului.
Orașul Cluj-Napoca, este municipiul de reședință al județului Cluj. La recensământul din 2011 era al doilea oraș al României ca populație. Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale, de afaceri și un adevărat promotor al imaginii pentru România.
Printre alte instituții, găzduiește cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babeș-Bolyai, cu faimoasa sa grădină botanică. În 2015, Cluj-Napoca a fost Capitala Europeană a Tineretului iar în 2018 a câștigat titlul de Oraș European al Sportului.
Cluj-Napoca este recunoscut pentru infrastructura de sport care oferă posibilitatea organizării de competiții la nivel european și mondial, aici mă refer la Stadionul Cluj Arena și la Sala Polivalentă din Cluj.
Antonia Totodată, ca o premieră în Romania, în 2018 Primăria Cluj-Napoca a lansat funcționarul virtual ( Antonia ) bazat pe inteligenţa artificială pentru ca cetățenii să nu se mai deplaseze la ghișeele clasice ale primăriei. Antonia dirijeaza cererile online ale cetăţenilor şi îi ajuta pe aceştia 24/24 în rezolvarea problemelor cu municipalitatea.
SMART CITY
Cluj-Napoca a devenit primul smart city din Romania. Colaborarea dintre firmele de IT și autoritățile locale le ușurează viața locuitorilor și turiștilor.
Parcările se platesc prin SMS, taxele se achită online, la fel se obțin și certificatele de urbanism precum și programările pentru eliberarea actelor de identitate.Cetățenii și turiștii beneficiază de internet Wi-Fi gratuit în zona centrală a orașului și în cartiere, prin cele peste 30 de hotspot-uri instalate de Primăria Cluj-Napoca în piețe și diferite zone cu trafic pietonal intens. De asemenea, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun din oraș pot accesa internetul gratuit în autobuze și tramvaie, dar și să își încarce telefoanele sau tabletele prin mufele de tip USB disponibile în cele 75 de noi autobuze Mercedes cu dotări de ultimă generație achiziționate în anul 2018. În anul 2020 Primăria Cluj-Napoca a achiziționat alte 50 de troleibuze Solaris Trollino cu finanțare europeană. Astfel, jumătate din flota de vehicule destinate transportului public este electrică, nepoluanta; Cluj-Napoca dispune deja cea mai nepoluantă flotă de transport în comun din România. Municipalitatea își propune ca, până în anul 2026, întreg transportul public din municipiu să fie nepoluant. De asemenea, două treimi din totalul celor 370 de vehicule aflate în circulație - tramvaie, troleibuze, autobuze - sunt noi, în conformitate cu standardele cele mai înalte din acest domeniu.
Tot în premieră, Primăria Cluj-Napoca a lansat primul proces online de bugetare participativă din România, prin care ideile și inițiativele comunității clujene se transformă în realitate. Este un proces transparent, deschis și accesibil oricărei persoane interesate care locuiește, lucrează sau studiează în Cluj-Napoca, pentru a se implica în formularea deciziilor privind prioritățile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Autobuze electrice

Troleibuze
Dezvoltarea smart city merge mai departe cu parcuri și piațete dotate cu banci smart, stații de încărcare pentru mașini electrice, autobuze electrice pentru transportul în comun iar orice nemulțumire poate fi sesizată către primărie, direct prin aplicația My Cluj care este gratuită și poate fi descarcată pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS. Totodată, Cluj-Napoca este primul oraș din România în care au fost implementate sisteme inteligente de colectare selectivă a deșeurilor stradale. Proiectul a fost votat de clujeni în cadrul procesului de Bugetare participativă 2017
În Municipiul Cluj-Napoca au loc două dintre cele mai importante evenimente culturale din România.
UNTOLD este cel mai mare festival de muzică din România, care atrage peste 350.000 de participanți în cele 3 zile.
Nume mari de pe scena muzicii internaţionale, precum Armin van Buuren, Kygo, Diplo, Tiesto, Steve Aoki și mulți alții urcă anual, pe scenă, la Cluj-Napoca, în cadrul festivalului.
Untold a câștigat premiul „Best Major European Festival” în 2015, când Cluj-Napoca a fost capitala europeană a tineretului.
Un alt eveniment care se desfășoară anual și mii de clujeni acceptă provocarea fiind prezenţi la eveniment, este The Color Run. Acesta este o cursă ce se organizează în ţări din întreaga lume, iar în 2014 a ajuns şi în România. Evenimentul înseamnă distracţie şi energie pozitivă, dar şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.
Toate aceste rezultate au fost posibile sub administrația liberală condusă de primarul Emil Boc.