2% din PIB pentru apărare

La începutul anului 2018, România a fost lăudată și dată drept exemplu în repetate rânduri, de către partenerii strategici, fiindcă și-a onorat promisiunea de a aloca 2% din PIB în domeniul apărării.

2% din PIB pentru apărare se bucură de susținerea Președintelui, Guvernului, Parlamentului, dar și a tuturor formațiunilor politice.

Așa că am întrebat Ministerul Apărării Naționale care este situația privind cheltuirea banilor alocați. În răspunsul pe care l-am primit mi se transmite că în primele nouă luni ale anului 2018 s-au cheltuit 9 373 611 mii lei ceea ce reprezintă 1,03%.

Facem parte dintr-o alianță care are anumite reguli. 2% din PIB pentru apărare este una dintre aceste reguli. Sunt mulți care vor spune, și au perfectă dreptate, că sunt țări mai bogate care alocă mai puțin de 2 %, dar aici cred că se găsește problema noastră. Trebuie să încercăm să renunțăm la acest mod de a ne raporta mereu la ce fac alte state și să fim focusați asupra a ceea ce avem noi de făcut.

Altfel, 2% din PIB pentru apărare nu reprezintă decât încă un angajament nerespectat la fel cum 6% din PIB pentru educație este doar o lege pe care atât Guvernul acutal, cât și guvernele anterioare au trecut-o cu vederea.

Lucrurile se vor schimba în bine atunci când ne vom respecta promisiunile și angajamentele luate.