Despre Cluj

Despre Cluj

Județul Cluj

Industria judeţului Cluj se caracterizează printr-un puternic potenţial industrial de prelucrare, atât a resurselor locale cât şi a celor atrase. Producţia industrială realizată în judeţ este destinată acoperirii cererii interne, dar și exportului.
Dezvoltarea economico-socială începând cu anii `90 s-a reflectat şi în procesul de modernizare a capacităţilor de transport. Poziţia geografică avantajoasă a judeţului constituie un factor determinant în eforturile întreprinse de autorităţi pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Judeţul Cluj dispune de o reţea densă de drumuri publice totalizând 2454 km, din care 342 km reprezintă drumuri naţionale.
Clujul se numără, totodată, şi printre judeţele cele mai active în sfera culturală, având un patrimoniu valoros, o veche reputaţie în domeniul învăţământului şi culturii, precum şi instituţii de prestigiu. Una dintre cele mai cunoscute universităţi este Universitatea „Babeş-Bolyai”. În aulele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” sunt formaţi viitori medicinişti farmacişti, iar specialiştii în domeniul tehnologiei, informaţiei şi a ingineriei provin de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
În judeţul Cluj funcţionează importante instituţii de cultură precum: Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Teatrul de Păpuşi „Puck”, Teatrul de Stat „Aureliu Manea” Turda, etc.
 
Administrația liberală județeană condusă de colegul meu, Alin Tișe, este una de succes și poate fi un model de bune practici pentru multe județe din România. De exemplu, la capitolul investiții județul Cluj este fruntaș. Situația din luna ianuarie 2020 este următoarea:  
 • au fost reabilitați 682 kilometri de drum județean;
 • cel mai mare proiect de modernizare a rețelei de apă și canalizare din istoria României, respectiv acoperire pentru 98,9% din populația județului - 350 milioane de euro;
 • locul I în România la atragerea fondurilor europene - 233,5 milioane euro;
 • investiții în sănătate de peste 17 milioane de euro
 • finalizarea noului centru de management integrat al deșeurilor ;
 • închiderea definitivă și ecologizarea unuia dintre cele mai mari depozite de deșeuri din Europa;
 • investiții în parcuri industriale- 14,5 miloane euro;

Electric Castle are loc anual în comuna Bonțida, condusă de primarul liberal Emil Cărhaț, pe domeniul Castelului Banffy. Festivalul îmbină un lineup muzical cu variate cum ar fi rock, reggae, hip hop, trap, muzică electronică sau indie cu tehnologia cu arta alternativă, arta stradală, cultură. Electric Castle a fost nominalizat de 4 ori la European Festival Awards, la categoria Best Medium Sized Festival.
#AdministratieLiberala #Cluj

Obiectivele de mare atractivitate turistică ale județului Cluj sunt :
 • Salina Turda;
 • Muntele Băişorii, staţiune favorabilă practicării sporturilor de iarnă;
 • Munţii Trascăului, deosebit de spectaculoşi datorită formelor de relief, stâncilor impozante şi peşterilor;
 • Băişoara, zonă ce se remarcă prin peisaje de o excepţională frumuseţe, căutată vara de amatorii de drumeţii şi iarna de cei ai „sportului alb”;
 • Zona lacurilor Gilău - Tarniţa, care oferă condiţii deosebite pentru agrement la sfârşit de săptămână;
 • Zona lacului Beliş-Fântânele, căutată pentru peisajul superb dat de lac şi de munţii care-l înconjoară.
Toate aceste atracţii ale judeţului Cluj îl califică drept o destinaţie ideală ce oferă multiple posibilităţi, atât de petrecere a timpului liber, cât şi de dezvoltare a afacerilor din diverse domenii de activitate.
Mai multe informații despre Județul Cluj te invit să găsești pe site-ul cjcluj.ro!

AI ÎNTREBĂRI?
COMPLETEAZĂ FORMULARUL