Manualul unic școlar

Astăzi, 15 octombrie, am susținut punctul de vedere al Partidului Național Liberal referitor la Legea manualului unic școlar.  Partidul Naţional Liberal a atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că legea manualului școlar este plină de greșeli. Declarația integrală mai jos:

 

"Stimați colegi,

Din păcate am avut ocazia să vedem că Legea manualului și tipărirea manualelor la Editura Didactică și Pedagogică a fost un experiment tragic: manualele au fost mai scumpe, pline de greșeli și au lipsit de pe băncile elevilor la începutul anului școlar 2018.

Partidul Naţional Liberal a atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că Legea manualului școlar este plină de greșeli și ambiguități, dar mai presus de orice, am atras atenția asupra faptului că legea este neconstituțională. Cu toate acestea majoritatea parlamentară de la vremea respectivă nu a avut nicio problemă în a adopta atât la Cameră cât și la Senat această lege. Am contestat la Curtea Constituțională acest proiect iar CCR ne-a dat dreptate și a declarat legea în ansamblul sau ca fiind neconstituțională.

Să fie foarte clar, problemele nu au apărut din partea editurilor, ci din cauza incompetenței din Ministerul Educației:

  • licitațiile au fost întârziate,
  • rezultatele viciate,
  • iar contestațiile tărăgănate și cu grave suspiciuni de corupție.

Ministerul greșește profund: problema manualelor nu este una de natură economică, ci una pur educațională. Indiferent cine va fi ministru și va dori să rezolve problema, va trebui să abandoneze acest proiect pierzător și să pună ministerul la muncă – astfel în cât, licitațiile pentru manuale să se facă la timp și în mod transparent;

În locul introducerii unui manual sosificat, prăfuit și care uniformizează, PNL propune:

  1. Licitații corecte și organizate la timp, fără schimbarea condițiilor peste noapte;
  2. O programă școlară stabilă și predictibilă în timp, iar în funcție de specificul claselor, profesorii să aleagă manualul potrivit intereselor și competențelor elevilor;
  3. O evaluare, monitorizare, un control al calității manualelor mai riguros și o actualizare continuă a conținutului acestora.

Un manual unic, tipărit la o editură unică, ar însemna o traiectorie unică a elevilor, o uniformizare și îngrădire a posibilităților de dezvoltare a copiilor în funcție de nevoile, înclinațiile și aspirațiile acestora.

Concurența dintre edituri și autori stimulează, în mod cert, calitatea manualelor și apariția de noi produse competitive. România trebuie să recupereze decalajele educaționale față de celelalte țări europene, iar soluția unei edituri și a unui manual unic, nu poate decât să fie una de avarie pentru țări cu un regim totalitar sau țări cu grave probleme economice sau conflicte armate.

Trebuie să păstrăm dreptul profesorilor de a alege manualul și modul de predare.

Grupul Parlamentar PNL susține adoptarea raportului de respingere pentru această lege care a creat atâtea probleme într-un domeniu vital pentru viitorul țării noastre.  Vă mulțumesc."

București, 15.10.2019

#DeputatDeCluj #RomaniaNormala #MakeRomaniaGreatAgain

 

 

books